sâmbătă, noiembrie 07, 2009

"Ce autor va putea vreodată să spună cum şi de ce un personaj s-a născut din propria imaginaţie? Misterul creaţiei artistice este însuşi misterul naşterii naturale." - Luigi Pirandello

10 comentarii:

LITTLE KOREA spunea...

mai, nu stiu ce sa zic, suna frumos ce a zis italianul, dar "misterul unei nasteri naturale", se bazeaza tot pe ceva natural care numai mister nu e (pentru cea care va naste). ca scriitor, in mare stii cum va actiona un personaj, dar ca mama, toate variantele sunt posibile pentru odrasla ta. e doar un citat frumos

Paul Popov spunea...

Un mister care trebuie descoperit, dar care sa nu fie cercetat, sau poate n-ar trebui descoperit, dar totuşi cercetat. Interesantă temă.

LITTLE KOREA spunea...

da, sau putem sa ne lasam mereu fermecati de lucrurile pe care oamenii "baza" dintr-un anumit domeniu ne lasa sa credem ca nu le inteleg. io unu nu prea cred in misterul acesta, e mult prea poetic, deci suspicios :D

justuntitled spunea...

autorul de bloguri nu va putea sa spuna, cu siguranta!, imaginatia.i s.a transformat in altceva, in adevarata rugina de zi cu zi, audienta imediata nu mai lasa loc dospirii sau bakerul oricat de avizat pune prea des e.ul de la impostura!
ideea este ca masa e cel mai des onorata, adunarile aducand a festin si a casta satietatea degajata in eterul cromatic, sunetul discret si gestul coclit in eticheta prinsa la manseta ori la rever!

foamea, asta pricep eu din citat, este cumva dincolo de ziduri, dincolo de ore, de coperti, in insasi goana vanatorii, nu in patima aristocrata, nu!, in mananc si plang, mananc!! si de aici dincolo de vina, taina insasi a oricarei creatii, fie ea si artistica!

nu pot decat sa remarc frumosul zicerii "Ce autor va putea vreodată să spună cum şi de ce un personaj s-a născut din propria imaginaţie? Misterul creaţiei artistice este însuşi misterul naşterii naturale." - Luigi Pirandello si sa blamez inca odata arta blogului, infloritoare!!
...aaa si sa ma declar admirator ora25! ;)

Laetitia spunea...

@blogul
multumim pt vizita :)

Cred ca personajele pot fi la fel de surpinzatoare precum odraslele unei mame... Si scriitorul trece prin durerile facerii unui personaj etc.
De fapt ceea ce spune Pirandello mi se pare ca e aplicabil dramaturgilor si prozatorilor.
Cu poetii c' est plus delicat...


@Paul
Multumesc, chiar si un raspuns circular are misterul lui...

@justuntitled

Tu stii ca exista o morga a bloggerilor?Hm...ma voi stradui poate sa fac o descriptie.

LITTLE KOREA spunea...

@just untitled, am impresia ca ma cam injosesti putin.
1. tot ce spuneam e ca citatul doar suna frumos, asa cum si comentariul tau este strict unul de o retorica asianic-cliseizata dublata de jocuri de cuvinte slabe.
2. autorul - orice o mai insemna asta dupa valul deconstructiei - nu este (DOAR EL SINGUR-SINGUREL)"autorul" unui personaj, nu? citiorul are aceleasi drepturi in fata lui. in lumea naturala lucrurile nu functioneaza asa.
3. nu crezi, doar pentru o secunda, una miiiica, in blog ca material de studiu (exclusiv pentru citior) pentru observarea "nasterii" ca sa folosim metafora mai departe, a unui personaj. Care este acel personaj? In cele mai multe bloguri chiar autorul lui, si cititorul trebuie sa fie constient de la bun inceput de asta, altfel contractul nu functioneaza.
Ce voiam eu sa discutam (sau poate mediul e prea ruginos, e daca metafora nasterii mai functioneaza. dar se pare ca sunt cam decrepit si ignobil...

justuntitled spunea...

deloc, deloc, doar daca matalutza esti Autorul de bloguri! ;) arhitectul in persoana ori paianjenul cu mai mult de opt picioare! ;;)
te poti injosi doar tu, eu nici nu te cain nici nu te afirm!!
dezamagirile sunt personale, dar blogul, febra, exista si va fi!

nu m.am gandit la "blogul ca material de studiu", insa asa mi se pare inca si mai pervers..
inclin sa cred ca ai/ai capata permis la o masa din cele ce ziceam a fi intinse peste plai, o fi insa de pescuit, ori de studiu, de lectura cum spui!! ;;) asta din cuvintele ultimei fraze.
daca sufar de asa cuvinte pline de inteles trebuie sa iau o pauza, desigur!! numai asiantic parca n.as fi desi port o camasa cu monograma lee :::))) uneori

晚安

Laetitia spunea...

@justuntitled

Te rog, lasa-ma pe mine sa gestionez ceea ce spun bloggerii, si fii respectuos cu ei.
Sunt interlocutori, aceleasi regului ale bunului simt se aplica aici asemeni uneo convorbiri face a face.

justuntitled spunea...

dar n.am zis urat! ma rog, cum spui tu!! balaurul de blog itit din buzunar are intaietate! ;)
nu sufar de oratorie, defel, sunt mai degraba tacut!!

justuntitled spunea...

apropo eu ziceam de blog, nu de blogul, dar asta e un detaliu, demn de a fi ignorat ;)

si nu nu stiam ca exista morga blogurilor!!